Tips voor datagebruik in het buitenland

Je hebt het wellicht vast weleens gehoord of zelf meegemaakt. Je bent net terug van je vakantie en je ziet ineens een enorm hoge internetverbruik. Dit zorgt er niet alleen voor dat je extra mb’s moet aanschaffen maar ook dat je een hogere telefoonrekening moet betalen. Wil je gebruik maken van je telefoon in het buitenland, zonder dat je te hoge telefoonrekening ontvangt als je weer thuiskomt? Onbeperkt data is het fijnst als het ook echt onbeperkt is! In dit artikel geven we je tips over hoe je toch kunt internetten en bellen zonder dat de kosten hoog oplopen. 

EU-regels

De kosten voor het gebruiken van data voor je mobiel in het buitenland worden binnen de EU gereguleerd door het Europees parlement en de Raad van Ministers. Daardoor zijn de kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland gedaald de afgelopen jaren. Een MB is wel 1000 keer goedkoper geworden dan vroeger. Sinds 15 juni 2017 bestaan extra roamingkosten helemaal niet. Dat betekent dat je vanaf dat moment met je Nederlandse bundel kunt internetten en bellen in een ander EU-land. Je ontvangt hierdoor geen extra kosten meer bovenop je abonnement. 

Geen EU

Let op in landen als Turkije, Noorwegen en Zwitserland. Deze landen behoren niet bij de EU, dus gelden daar de gunstige EU-regels (nog) niet. Gelukkig passen veel providers de regels ook toe in deze landen zonder dat ze hier verplicht toe worden. Check echter wel of dit ook het geval is bij jouw provider. T-Mobile past bijvoorbeeld de regels niet toe in Zwitserland. Ook andere kleine landen zoals Monaco, Gibraltar en Andorra kunnen andere regels hanteren. 

Lees tip:  Sim-Only abonnement met onbeperkt internet

Beperk je dataverbruik

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi om te voorkomen dat je extra onverwachte kosten ontvangt. Het gebruiken van wifi hotspots in het buitenland wordt ook aangeraden zoals bij een hotel of een terras. 
  • Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van 60,50,-. Om verder te internetten moet je handmatig de limiet uitschakelen, hierna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je telefoon om zicht te kunnen houden op je datagebruik en hiermee ook de kosten
  • Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video’s, het downloaden van muziek en het luisteren naar streaming-muziek. Dit verbruikt erg veel data, net zoals bij het versturen en downloaden van foto’s in een hoge kwaliteit. 

Beperk je belkosten

  • Providers verdelen de wereld in verschillende zones. Check in welke zone en welke zonetarief het land van jouw vakantiebestemming valt. Het loont om te controleren om bij de provider het tarief op te zoeken voordat je met je mobiel hier naartoe reist. Met name voor landen buiten de EU (zoals Turkije en Zwitserland) is het belangrijk om dit te controleren.
  • Houd er rekening mee dat de kosten voor gebruik buiten de EU meestal bovenop je maandelijkse kosten van je telefoonabonnement komen. De MB’s, minuten en sms’jes die je gebruikt in het buitenland, komen niet uit je bundel maar worden apart afgerekend (tenzij dit anders vermeld is).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.