Hoe vind je het goedkoopste gsm-abonnement

Als je op zoek bent naar een nieuw gsm-abonnement, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Dit begint veelal bij de keuze van het mobiele netwerk. Maar het is ook zeker afhankelijk van het daarbij behorende sms- en datavolume, plus het aantal belminuten. Om het goedkoopste gsm-abonnement te vinden die voor jou geschikt is, moet je daarom eerst naar jouw gebruiksgedrag kijken.

Hoe is jouw gebruiksgedrag?

Ben je bijvoorbeeld een frequente beller? Iedereen die vaak en veel belt, moet ervoor zorgen dat het abonnement een vast tarief voor mobiele telefoons omvat. En, in het beste geval, ook een vast tarief voor alle netwerken in Nederland biedt.

Ben je een permanente websurfer? Gebruik je het internet veel? Stream je regelmatig muziek of video of speel je continue online videogames? Let dan absoluut op een mobiel plan met een hoog datavolume.

Ben je een gemiddelde gebruiker? Surf je af en toe online als je op pad bent en bel je sporadisch? Kies dan voor een gsm-abonnement dat van alles een beetje biedt. Met een klein datavolume van 5 tot maximaal 10 gigabyte kom je dan waarschijnlijk wel de maand door.

Het datagebruik inschatten

Welke online activiteiten staan voor welke hoeveelheid data:

 • 2 gigabyte is genoeg voor:
  6 uur online video’s bekijken, 600 webpagina’s bezoeken, 25.000 WhatsApp berichten en 600 foto’s verzenden
 • 5 gigabyte is genoeg voor:
  15 uur online video’s bekijken, 1.500 webpagina’s bezoeken, 62.500 WhatsApp berichten en 1.500 foto’s verzenden
 • 10 gigabyte is genoeg voor:
  30 uur online video’s bekijken, 3.000 webpagina’s bezoeken, 125.000 WhatsApp berichten en 3.000 foto’s verzenden
Lees tip:  Tijd voor een nieuw telefoon abonnement

De gsm-abonnement aanbieders in Nederland

De meeste aanbieders bieden nu een gratis aantal belminuten naar alle netwerken en onbeperkt sms-en. De bekendste Nederlandse providers zijn: KPN, T-Mobile en Vodafone. Volgens een onderzoek van de Duitse netwerktesters ‘Umlaut’ bood KPN in 2021 het allerbeste mobiele netwerk van Nederland aan. Maar de netwerken van T-Mobile en Vodafone scoren ook hoog in hun test.

Naast deze drie belangrijkste providers bestaan er nog een flink aantal minder bekende aanbieders van gsm-abonnementen. We noemen er een aantal op: 50+mobiel, Ben, Budget Mobiel, hollandsnieuwe, Lebara, Simyo, Tele2 en Youfone.

Deze minder bekende ‘prijsvechters’ bieden vaak interessante contracten aan. Dit kan een plan met een mobieltje zijn of een sim-only contract. In het laatste geval kun je via alle smartphone deals op de Black Friday website simpel de goedkoopste leverancier van een simlockvrije mobiele telefoon vinden. Je kunt uiteraard ook je oude telefoon blijven gebruiken, mits deze het type sim ondersteunt die jij erin wilt plaatsen.

Van netwerk provider wisselen

Het gebeurt soms dat je netwerk provider gewoon niet meer aan jouw behoeften voldoet. Of dat de beschikbare telefoonmodellen, de prijs of zelfs de service niet meer naar jouw wens zijn. Overstappen kan dan aantrekkelijk zijn.

En dit is soms ook voordelig. Want je kunt zo wellicht geld op een nieuw toestel besparen of een beter (sim-only) maandtarief krijgen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je speciaal op moet letten bij het wisselen van een netwerk provider:

 • De contractduur. Ontdek hoe lang jouw huidige contract nog loopt
 • De opzegtermijn. Zeg je oude contract op voordat de opzegtermijn afloopt
 • De juiste gegevens invoeren. Zorg ervoor dat je na het aanmelden voor een nieuw abonnement de juiste gegevens invoert
 • Het nummerbehoud. Laat je nieuwe en vorige provider weten dat jij je nummer wilt overdragen
Lees tip:  Nexus 6P

Maak de juiste keuzes

Er zijn online vele gsm-abonnement vergelijkers beschikbaar die alle gsm-tarieven plus de maandelijkse kosten matchen. Hierdoor krijg je zonder al teveel moeite te doen een overzicht van de tarief jungle. Om het goedkoopste gsm-abonnement voor jou te vinden, is het individueel gebruiksgedrag van cruciaal belang om de correcte aanbieding te filteren.

Het maakt immers enorm uit of je zelden belt, altijd online bent of een echte fan van sms’jes bent. Als laatste is er nog te melden dat als je jouw eigen mobieltje, of een separaat gekochte nieuwe telefoon gebruikt, een sim-only abonnement absoluut de voordeligste keuze is. Het is maar dat je het weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.